Global Fashion / Local Tradition

Posted 14 years ago / C72

Jurken van John Galliano die je eerste rang kunt bekijken. Je zou denken dat dit alleen is weggelegd voor modellen of rijke fashionita’s in Parijs en Milaan. Het Centraal Museum Utrecht bewijst het tegendeel. In de tentoonstelling Global Fashion / Local Tradition zijn drie bijzondere ontwerpen van Galliano te zien. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is globalisering in de mode. Internationale modeontwerpers hoeven niet meer naar Parijs om hun collectie aan te bieden, de elektronische weg biedt uitkomst.

De expositie wordt gekenmerkt door diversiteit. Naast de jurken die rechtstreeks van de catwalk komen, wordt ook het werk Terugkeer van Roy Villevoye getoond. Dat bestaat ondermeer uit ‘kapotte’ t-shirts. Het vormt een groot contrast met de andere werken, ook omdat Villevoye vanuit een bijna antropologisch gezichtspunt over zijn reizen vertelt. De tentoonstelling belicht zo op een interessante manier zes verschillende invalshoeken.

Voor deze expositie heb ik geluidsopnamen gemaakt van kledingstukken en daarmee een geluidsontwerp gecreëerd. In het Centraal Museum is dit te horen via Sound Shower techniek. Een sterk gerichte bundel van geluid dat alleen hoorbaar is wanneer je er onder staat.