Interview: Paul Faas

Posted 6 years ago / Features

C72 bestaat vijftien jaar. Om dit te vieren kreeg ik het idee een serie persoonlijke interviews te maken met opdrachtgevers, vrienden, artiesten en vakgenoten. Lees hier het interview met Paul Faas, oprichter en eigenaar van HollandCentraal. (Fotografie: Paul Cupido)

 

Je bedrijf is inmiddels een bekende naam in de mediawereld. Hoe ben je ooit begonnen?

Ik ben begonnen aan de Lauriergracht in Amsterdam. Het was 1998 en de wereld van film en animatie veranderde snel. Ik zag nieuwe mogelijkheden door de vrijheid die het werken met Apple en Adobe je kon geven, je was niet meer afhankelijk. Wanneer we samen werkten met meerdere mensen aan projecten, deden we dat onder de naam HollandCentraal, deze naam heb ik gehouden.

 

Wat is kenmerkend aan het werk van HollandCentraal?

Wij proberen altijd een diepere laag in ons werk te leggen, we onderscheiden ons door onze grafische stijl in combinatie met film en animatie.

 

Welke eigenschappen maken je een goede motion designer en/of filmmaker?

Belangrijk is dat je altijd op zoek moet zijn naar nieuwe mogelijkheden en nieuwsgierig moet blijven naar het onbekende. Je laat je inspireren door kunst, fotografie, film, muziek en het dagelijks leven en weet dat om te zetten in eigen authentiek werk. Zo kan er iets moois ontstaan dat anderen weer inspireert.

 

Waarvan geniet je het meest en van wat juist helemaal niet, wanneer je met je vak bezig bent?

Het meeste geniet ik wanneer ik iets nieuws aan het creëren ben, waarbij op creatief en inhoudelijk vlak het uiterste van mij gevraagd word. Wanneer je dan uiteindelijk slaagt in het werk dat je met z’n allen hebt verricht, dan geeft dit zo’n kick en energie! Daar word ik gelukkig van. Zakelijke rompslomp geeft mij minder energie, maar het hoort er natuurlijk gewoon bij.

 

Welke onderdelen maken een audiovisuele productie succesvol?

Een goed concept of verhaal is altijd het uitgangspunt, van waaruit je samenwerkt met andere creatieven die ieder hun eigen vakgebied goed verstaan en altijd proberen iets extra’s en eigen input aan een productie mee te geven. Op deze manier versterk je elkaar en ontstaan vaak de mooiste producties.

 

Wie zie jij als inspiratiebron voor je werk?

Ik laat me door veel mensen inspireren en als ik er toch een paar zou noemen dan Saul Bass, vanwege zijn typografie en Michael Gondry vanwege zijn geniale visuele aanpak in zijn videoclips (onder andere voor Björk en Massive Attack) en Jean-Paul Goude die illustraties, fotografie en performances combineert in zijn werk.

 

Wat is jouw grootste succes binnen je vak?

We hebben voor mijn gevoel al best wat bereikt, maar creatief ben je nooit klaar. Veertien jaar geleden heb ik me als doel gesteld dat ik erg graag één van de publieke Nederlandse zenders zou willen vormgeven. Het ziet er naar uit dat wij dit in 2013 mogen gaan doen.

 

Wat zijn de toekomstplannen met HollandCentraal?

Met HollandCentraal wil ik niet zozeer in omvang, maar vooral inhoudelijk en creatief groeien door ons nog meer te focussen op ons werk en onze opdrachtgevers. We willen dit vooral doen voor dynamische, creatieve en eigentijdse organisaties die beter willen communiceren met hun doelgroep, zodat hun merkbeleving toeneemt. Ook samenwerken met andere creatieven vanuit verschillende disciplines is hier één van mijn doelstellingen.

 

Hoe kun je volgens jou excelleren binnen je vakgebied?

Dit hoop ik te doen door vooral authentiek werk te maken en mezelf te bijven verrassen. Door me te focussen op waar ik blij van word, door opdrachten te doen waar je energie van krijgt. Dan komt het succes vanzelf.

 

Dank voor je tijd Paul!