Interview: Mitchel Tan

Posted 5 years ago / Features

C72 bestaat vijftien jaar. Om dit te vieren kreeg ik het idee een serie persoonlijke interviews te maken met opdrachtgevers, vrienden, artiesten en vakgenoten. Lees hier het interview met Mitchel Tan en collectief Zesbaans. (fotografie: Paul Cupido)

 

Kun je iets vertellen over wat jullie los van elkaar en als collectief Zesbaans doen?

Zesbaans is een stichting. Ons doel is om samen interactieve kunst en installaties te maken. Max Italiaander en ik zijn motion designer, we ontwerpen en animeren. De andere drie jongens zijn programmeur en interaction designer. Het mooie van zo’n collectief is dat je als individu je eigen grenzen verlegt. Het is een geweldige uitdaging om interactieve, real-time animaties te maken die er goed uitzien. En daarbij ook om alle hardware (sensors, beamers, etc.) werkend te krijgen en ‘Bokitoproof’.

 

Waar ligt jullie persoonlijke passie?

Mijn passie ligt in het tot leven brengen van een ontwerp. Daarmee kun je verhaal vertellen en dat is een krachtig middel om mensen in beweging te zetten. Ik probeer hierbij altijd te letten op esthetiek en functie. Elk detail moet een functie hebben en bijdragen een het verhaal. Bij Max ligt dat denk ik anders. Hij denkt vrijer en zoekt echt naar vormen en bijzonderheden. Max creëert zijn eigen werelden.

 

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Een uniek project waar ik nu wel een dikke tip van de sluier kan oplichten, is Waterwerk. Het concept is simpel. We detecteren mensen met sensors boven een zwembad. Vervolgens plaatsen we een ledscherm van 9 meter breed bij het bad. Mensen kunnen dan interacteren met het scherm. Je kunt een trekschuit besturen door naar links of rechts te zwemmen, maar je ziet jezelf ook als een visje in de sloot. De ontwerpen zijn gebaseerd op de Nederlandse polder. Grote vlakken gras en cumulus wolken. De games hebben geen individueel win-element, maar je moet samenwerken om ergens te komen. Het polder-model!

 

Hebben jullie een algemene ontwerp-tip (hoe pak je iets aan)?

Mitchel: Haal inspiratie uit de inhoud en je eigen persoonlijkheid, dan blijft het altijd uniek.

Max: Look to collaborate with people from different disciplines, it stretches your comfort zone and can provide surprising joyful results.

 

Dank voor je tijd Mitchel!